Lär dig mer
Hur ser ett bisamhälle i en biodling ut?
Honungsbin/tambin lever tillsammans i biodlarens bisamhällen. Det finns tre typer av bin i ett bisamhälle – arbetsbin, drönare och drottning. Varje samhälle har många tiotal tusen arbetsbin, några tusen drönare och enbart en drottning. Arbetsbinas uppgifter är att mata yngel, bygga vaxkakor, hålla rent i samt vakta kupan och inte minst samla nektar som blir honung. Drönarnas uppgift är att para sig med bidrottningen.
Från blomma till honung
Bin samlar in nektar och pollen från buskar, blommor och träd. För att hålla bina friska behövs ett varierat näringsintag från olika typer biväxter.
Safterna från växterna kallas nektar och honungsbina omvandlar nektar till honung som sedan förvaras och lagras i vaxkakorna i bikupan. Honungen är mogen att skördas när bina sätter vaxlock över vaxkakan. Den honung som skördas är det överskott som bina själva inte använder. Det varierar från år till år hur stor skörden av honung är.
När vaxkakorna kommer till biodlaren avlägsnas vaxlocken och ramarna sätts i en honungsslunga. Det är en centrifug där honungen med hjälp av centrifugalkraften slungas ur kakorna. Honungen behöver sedan silas för att ta bort vax och partiklar som inte ska vara i honungen. Honungen som kommer ut är alltid flytande, all nyskördad honung är flytande. Ramarna med vaxkakorna sätts sedan tillbaka i kupan för att återigen fyllas med honung.
Därför är honung och bin bra för biologisk mångfald – korta fakta
Ser hur det går till när honungen produceras.
Har du frågor så kontakta oss!
Återförsäljare
Surdegskungen Kungälv, Citygross Ytterby, Mariebergs gård Kungälv, Life Kungälv, Hoffrekullens handelsträdgård Romelanda, ICA Maxi Kungälv & Torslanda, Coop Bäckebol & Konghälla, Hagabadet Älvstranden, Agnesbergs gårsbutik Göteborg, Löfgrens Bröd & Fika Mölndal
Läs mer